Zoom-linkki: https://laurea.zoom.us/j/64643609054
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1029684794717185/
LinkedIn-tapahtuma: https://www.linkedin.com/events/7103035064459886592/about/
Sensemaking meetup on Systems Change Finlandin tapahtumasarja, jossa pureudutaan vaihtuvien puhujien johdolla soveltavan systeemiajattelun ja kompleksisuusteorian näkökulmiin. Pelkän luennoinnin sijaan pyrimme luomaan tiloja, joissa osallistujat pääsevät muodostamaan kuvaa aiheesta toistensa kanssa.
Laurea-ammattikorkeakoulun innovaatiojohtamisen teematiimi ja Systems Change Finland järjestävät Dave Snowdenin Cynefin-lähestymistavan käytännön menetelmiä käsittelevän verkkotilaisuuden. Tilaisuudessa kuullaan Turun ammattikorkeakoulun lehtori Timo Linnossuon, Helsingin yliopiston kompleksisuustutkijan Matti Heinon ja Warm Data -fasilitaattori Mervi Porevuon keskustelua aiheesta.
Dave Snowdenin kehittämä Cynefin-viitekehys on nelikenttä, joka kuvaa haasteiden erityyppisiä luonteita ja auttaa tunnistamaan oikeanlaisia tapoja taklata erilaisia haasteita. Cynefinissä ratkaistavat tilanteet jaetaan neljään kategoriaan: ilmeinen, monimutkainen, kaoottinen ja kompleksinen. Kompleksisessa tilanteessa päätöksentekijän on mentävä ruohonjuuritasolle ja luodattava kokemuksia, joista saattaa löytyä täysin uusia, vasta syntymässä olevia kehityskulkuja ja ratkaisuja.
SenseMaker on Cynefin-viitekehykseen perustuva sovellus, joka auttaa keräämään kolmpleksisuutta koskevan päätöksenteon tueksi monien toimijoiden mikronarratiiveja, kokemuksia ja käsityksiä käsillä olevasta ilmiöstä. Narratiivien kerääminen auttaa hahmottamaan ilmiötä koskevia erilaisia näkökulmia sekä ohjaamaan niitä jaettuihin suuntiin. Viimeisin Cynefin-menetelmä on niin kutsuttu murtovirtakartoitus (estuarine mapping), joka auttaa tarkastelemaan ilmiötä erilaisten muuttujien kautta: niiden, joihin toimijat voivat vaikuttaa ja niiden, joihin eivät. Murtovesikartoituksen avulla voidaan kehittää kokeiluja, jotka voivat muuntaa kompleksista järjestelmää uuteen suuntaan.
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta!
Puhujat
Mervi Porevuo toimii Nora Batesonin kehittämän systeemisen Warm Data -lähestymistavan fasilitaattorina ja aiemmin on työskennellyt Sitrassa, jossa hän toteutti hankkeen, jossa suomalaiset toimijat kokeilivat SenseMaker-sovellusta.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/merviporevuo/
Timo Linnossuo työskentelee lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa ja on perehtynyt jo pitemmän aikaa kompleksisuustutkimuksen soveltaviin menetelmiin. Hän on ollut kehittämässä Topaasian Sensemaking-pelipakkaa (https://topaasia.com/sense-making-ja-toistemme-sietaminen-yhteistyossa/).
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/timo-linnossuo-1367907/
Matti Heino väittelee pian Helsingin yliopistolla sosiaalipsykologian parista, jossa hänen painopisteinään on ollut kompleksisuustutkimuksen soveltaminen käyttäytymistieteisiin. Hän on tänä vuonna pilotoinut SenseMaker-tyyppistä kyselyä Haminan kaupungin kanssa, teemoina osallisuus, turvallisuus, hyvinvointi ja viihtyvyys ja suunnittelee tuloksiin pohjaavia jatkotoimia osaksi demokratian edistämisen ja osallisuuden hankekokonaisuuksia.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/heinonmatti/
WWW: https://mattiheino.com/
Taustalukemisiksi kannattaa tutustua seuraaviin lähteisiin:
Timo Linnossuon artikkeli Cynefin-viitekehyksestä:
https://talk.turkuamk.fi/yrittajyys/kompleksisuustutkimuksesta-apua-kriisinjalkeiseen-yritysten-kehittamiseen-1-2-cynefin-ja-muutosjoustavuus/
Timo Linnossuon artikkeli murtovesikartoituksesta:
Sitran SenseMaker-kokeilut:
https://www.sitra.fi/artikkelit/sensemaker-paatoksenteon-tyokalu-uudenlaisessa-maailmassa
Matti Heinon artikkeli keinoista, joilla organisaatiot voivat toimia paremmin epävarmuudessa:
https://mattiheino.com/2023/08/08/training/
English summary
The September Sensemaking meetup is organized with Laurea University of Applied Sciences on practical applications of Dave Snowden’s Cynefin approach, which help decision-makers identify the right approaches to address different types of challenges. The event which is organised in Finnish will feature a discussion between three Finland-based experts on the topic.